9 juli 2009

2:dra artikeln om samma ämne. (kristianstadsbladet)

Regionen ska förbättra stödet för unga tjejer
Kristianstad

Psykiatrin är ett prioriterat område för Region Skåne. Nya Psykiatriförvaltningen Skåne ska garantera bättre hjälp åt unga kvinnor som skär sig.

I tisdags berättade Kristianstadsbladet hur Camilla Svensson skadar sig själv i ångestattacker och därför tvångsvårdas vid rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. På samma klinik sitter grovt kriminella som dömts till vård. Camilla vittnar om ständiga inslag av isolering och tvångsvantar.

– Det är naturligtvis inte önskvärt att självskadebenägna unga människor och grovt kriminellas vägar förenas, säger Henric Hammar (M) ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.Hans bild är dock att Camilla Svenssons situation hör till undantagen. De flesta tvångsomhändertagna vårdas i Skåne.

– Huvudregeln är att skånska patienter vårdas på kliniker här eller möjligen i landstinget Kronoberg. Bara i undantagsfall beroende på kompetens ska patienter vårdas någon annanstans.Vård utanför Skåne är mycket kostsam. Därför ska hälso- och sjukvårdsnämnden vid sitt nästa möte besluta om en genomlysning av alla patienter som vårdas utanför regionen. Henric Hammar är medveten om att det finns brister också inom den skånska psykiatrivården. Psykiatrin är därför ett av tre prioriterade områden under den här mandatperioden.
– Vi hade en aning om att psykiatrin var ett område som vi inte hade så bra grepp om. Den första mars i år lösgjordes därför psykiatrin från vården av somatiska sjukdomar och blev en egen enhet, psykiatriförvaltningen Skåne.

– Syftet är att höja kompetensen. Så att vi till exempel kan ha några få ställen i Skåne där man är väldigt duktig på att rehabilitera självskadande unga tjejer, säger Henric Hammar.Kristianstadsbladet har sökt socialminister Göran Hägglund (KD) för att få svar på hur regeringen ser på behandlingen av de unga självskadekvinnorna. Han har inte tid för någon intervju, men hälsar via sin pressekreterare Martin Kits att han känner till problemet att patienter som tvångs- vårdas för sitt eget bästa och de som dömts till vård för brott de begått ibland vårdas på samma klinik.
– Ministern har flera gånger sagt att det inte är lämpligt att blanda i synnerhet sexualbrottsförövare och unga kvinnor.En utredare har i uppdrag att se över hur se över hela den psykiatriska tvångsvården.

– Frågan om rättspsykiatrin kommer upp titt som tätt och regeringen följer frågan nära. I första hand är det landstingen som har ansvaret för att patienterna får den bästa behandlingen, men det är tänkbart att regeringen ser sig nödd och tvungen att göra något, säger Martin Kits.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar