9 juli 2009

Artikel med Socialstyrelsen (Kristianstadsbladet)

Sakkunnig ifrågasätter tvångsvården
Publicerad: 7 juli 2009
Kristianstad

Mårten Gerle, psykiatriker och medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen, ifrågasätter utformningen av tvångsvården på sluten rättspsykiatrisk klinik för unga kvinnor med självskadebeteende.

– De här tjejerna har väldigt svåra psykiska problem, som kräver enormt mycket kunskap och lämplighet hos personalen. Ibland är kompetensen eftersatt och behandlingen går mest ut på att försöka förändra ett beteende med hjälp av piska och morot. I ett akut läge kan han acceptera att det viktigaste är att patienten slutar skada sig. Men det räcker inte, dessutom krävs kompletterande terapi.

– Bara för att en patient slutar skära sig innebär inte det att hon är frisk.En utredning som Socialstyrelsen gjorde i våras visar att vårdinsatserna alltför ensidigt inriktas på läkemedel.Unga kvinnor riskerar att utsättas för ytterligare problem i form av hur de medintagna beter sig. En situation som Mårten Gerle betecknar som helt oacceptabel.
– De killar som sitter på rättspsyk är inte alltid Guds bästa barn och det är nog en absurd miljö för unga kvinnor att vistas i.

Mårten Gerle uppskattar att ett 40-tal kvinnor med självskadebeteende är tvångsomhändertagna på psykiatriska kliniker runt om i landet. Hälften vårdas på rättspsykiatriska kliniker som också behandlar personer som dömts till vård efter att ha begått svåra våldsbrott.

Hur bör kvinnorna behandlas?
– Jag tror att man framför allt ska utveckla arbetet i öppenvård så långt det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar