11 maj 2009

Sundsvalls tidning, artikel o webb-tv

Japp idag har sundsvalls tidning med en artikel o webb-tv inslag med mej o Anna Hede.
www.st.nu

Sjuka kvinnor vårdas med brottsliga män



Anna Hede och Camilla Nilsson vårdas på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. De sitter inlåsta, dörr i dörr med psykiskt sjuka brottslingar som i vissa fall gjort sig skyldiga till grova brott mot just kvinnor.

TV: Våldsoffer vårdas med dömda våldsmän



SUNDSVALL (ST) Anna Hede blev misshandlad och sexuellt utnyttjad av sin första man. Eftersom hon lider av självskadebeteende tvångsvårdas hon i dag på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, på samma avdelning som män som dömts för kvinnomisshandel.

Anna Hede och Camilla Nilsson som blivit utsatta för våld vårdas i dag på rättspsyk tillsammans med sexförbrytare.

Sjuka kvinnor vårdas med brottsliga män
Anna Hede och Camilla Nilsson vårdas på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. De sitter inlåsta, dörr i dörr med psykiskt sjuka brottslingar som i vissa fall gjort sig skyldiga till grova brott mot just kvinnor.

Artikelserie: Kvinnor på rättspsyk
Inte aktuellt med könsskilda avdelningar
Rättspsyk ser över sina rutiner efter kritik
Socialstyrelsen riktar kritik mot Rättspsyk
– Det är mycket obehagligt. Jag är rädd varje dag, säger Anna Hede.
Hon är gift och har fyra barn men klarar inte av att hantera sin fixering av att skada sig själv. Sedan januari befinner hon sig på kliniken. Men hon är inte kriminell och har i sitt liv undvikit kontakt med kriminella.
– Inte för att jag har fördomar utan för att jag bedömt att livet varit lättare och lugnare på det viset.
Men sedan i januari är hon inlåst tillsammans med åtta kriminella män som dömts till rättspsykiatrisk vård. Hon och fyra andra kvinnor.
– Det är en kriminell jargong och ett kriminellt språk på avdelningen.
På kliniken placeras personer med olika diagnoser på skilda avdelningar. Även om bakgrundsdiagnosen för männen på avdelningen överensstämmer med kvinnornas så tycker Anna Hede att det är helt oförsvarligt att blanda kvinnor och män på samma avdelning.
– De vet inte vilka trauman kvinnorna bär med sig, och sådant kan förvärras om man sitter inlåst med män. De får hellre låsa in mig i en stuga i skogen, säger Anna Hede.
Hon tycker att kriminalvårdens policy är bättre, där blandas inte kvinnor och män.
På avdelningen bor männen i ena änden av korridoren och kvinnorna i den andra, men kök och samlingssal är på kvinnornas sida så det är där alla huserar.
Anna Hede anser att en del av de intagna männen är för närgångna, medan andra kan dra upp huvan på luvtröjan, ta på sig solglasögon och sedan ställa sig och glo alldeles i närheten.
– Jag mår inte bra av stämningen, konstaterar hon krasst.
– Sedan är jag trött på att det låter som att det bara är unga tjejer som befinner sig på avdelningen. Jag är 36 år och en annan kvinna är 49 år.
ST har tidigare skrivit om de tvångsmetoder som används mot intagna kvinnor med självskadebeteende. Socialstyrelsen hade då riktat kritik mot RPK för att man isolerat kvinnorna, en icke tillåten behandlingsmetod.
Anita Östberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar