28 juli 2009

Om RPK o mej i Kristianstadsbladet idag igen!

Behandling kan vara lagbrott
Publicerad: 28 juli 2009
Kristianstad

Camilla Svensson från Kristianstad spärrades in på rättspsyk tillsammans med brottslingar. En vård-insats mot hennes självskadebeteende. Nu menar Socialstyrelsen att det kan strida mot hälso och sjukvårdslagen.

För tre veckor sedan berättade Kristianstadsbladet om Camilla Svenssons situation. På grund av sitt allvarliga självskadebeteende är hon inskriven på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.
På avdelningen sitter även sexbrottslingar och mördare dömda enligt lagen om rättspsykiatrisk vård.
Camilla Svensson upplevde att alla konsekvent behandlades som brottslingar och att det var en hotfull miljö. Behandlingen ansåg hon hot och straffinriktad och fick bara henne att må sämre.

Nu menar Anders Prins, chef för Socialstyrelsens psykiatriska enhet att den här situationen för en del av tjejerna med självskadeproblem kan strida mot hälso och sjukvårslagen.

– Det finns inga lagstadgade hinder för att spärra in dem på detta sätt men skulle det visa sig att de upplever otrygghet kan det strida mot hälso och sjukvårdslagen. Den säger att vården ska vara trygg och säker, säger han.
Han uppmanar landstingen att inventera denna kategori av allvarliga självskadare ordentligt och ställa sig själva frågor som "Vilka är de? Kan vi erbjuda vård hos oss? Vilka vårdalternativ kan vi erbjuda?"

– Det är alltså inte placeringen i sig som kan strida mot lagen och jag uttalar mig inte i ett enskilt fall. Man måste göra individuella bedömningar från fall till fall så tryggheten säkerhetsställs.

Socialstyrelsen kan utöva tillsyn och kritisera landsting som inte lever upp till lagen och ifrågasätta varför tjejen i fråga inte erbjudits andra saker, säger Anders Prins.Han förklarar att efter kritik från Socialstyrelsen måste landsting sedan redovisa sina insatser för att rätta till situationen.
Den senaste folkhälsorapporten visar på en kraftig ökning av självskadeproblem avslutar Anders Prins.

Åsa Borglin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar